Imprimare
PDF

Ceaiul si beneficiile sale

Ceaiul constituie o sursa de substante nutritive uimitoare. Dupa apa, ceaiul este cea mai consumata bautura in lume. Ceiaul verde se prepara din frunzele proaspat culese, fierte si uscate la temperaturi inalte. Pentru fabricarea ceaiului negru, frunzele sunt lasate sa se "ofileasca", dupa care sunt uscate atent.

 

O ceasca de ceai ne este familiara, insa este greu sa ne imaginam (daca nu suntem documentati), ca in fiecare picatura de ceai exista substante capabile nu doar sa ne imbunatateasca imunitatea, ci care ne ajuta sa combatem bolile cronice, precum cele cardiace sau cancerul. Substantele nutritive care au trezit interesul cercetatorilor sunt flavonoidele (substante produse de anumite plante si cu o valoare nutritiva asociata cu cea a vitaminelor si mineralelor). In lumea vegetala exista mii de flavonoide si majoritatea au proprietati antioxidante (sunt capabile sa absoarba si sa "dezactiveze" radicalii liberi daunatori). Prin urmare, daca acesti radicali circula in organismul uman, atunci ei pot sta la baza problemelor cronice de sanatate, si anume bolile cardio-vasculare, cancerul, cataracta, inflamatiile, artrita, ba chiar si Alzheimer. In urma unui studiu s-a dovedit ca persoanele care au avut in organism o cantitate mare de flavonoizi sunt mai putin supuse riscului bolilor cardiace decat cei care nu obisnuiesc sa bea ceai. O singura cana de ceai contine in jur de 200 mg flavonoide, majoritatea fiind eliberate in timpul primului minut al procesului de infuzare. Cu toate acestea, cu cat infuzam ceaiul mai putin, cu atat mai putine flavonoide va contine acesta. Este suficient sa bem trei cani de ceai pe zi timp de doua saptamani pentru a observa concentratia crescuta a favonoidelor in sange (de la 25%). Din fericire, laptele adaugat nu afecteaza cu nimic proprietatile antioxidante ale acestora. Vanzatorii de plante medicinale chinezi, au descoperit proprietatile de vindecare ale acestei bauturi pe care o foloseau in fiecare zi timp de secole. Ei recomanda aceasta bautura pentru tratarea numeroaselor afectiuni: ceaiul ajuta la combaterea retentiei de apa in organism, ameliorarea digertiei etc. In zilele noastre se pare ca si oamenii de stiinta occidentali au inceput sa-i accepte proprietatile mediacinale.



Ce se gaseste intr-o ceasca de ceai?

Catechina – catechinele sunt compusi chimici ale caror propietati anti-oxidante sunt de 20 de ori mai puternice decat cele ale vitaminei C.

Cafeina – stimulent ce se gaseste in ceai: o cana de 200 ml contine in medie 40 mg cafeina, pe cand o cafea instant contine 64 mg, iar o cafea naturala pana la 150 mg.

Tanin – este un tip de flavonoid care da ceaiului aroma, proprietati astringente si gust amar, in afara de proprietatile antioxidante de care dispune.



Ceaiul negru



Conform studiilor realizate de cercetatorii britanici, consumul a trei cani de ceai negru pe zi are un efect pozitiv asupra sanatatii cardiovasculare si in general, reduce cu 11% riscul de infarct miocardic. Acest efect protector vine de la antioxidantii ce se contin in aceasta categorie a ceaiului, care sunt benefici pentru sanatate, sustin cercetatorii studiului. In afara de aceasta, flavonoidele continute in ceaiul negru contribuie la incetinirea procesului de dezvoltare a osteoporozei la femei. Cu cat consumul de ceai negru este mai mare (pana la 4 cani de ceai pe zi), cu atat efectul sau protector va fi mai eficient. Consumul regulat al ceaiului negru permite cresterea producerii de calciu cu pana la 3% la femei. Cercetatorii sustin ca ceaiul negru mai contribuie si la reducerea riscului de fractura a bazinului la barbati. Cafeina ce se contine in ceaiul negru (17 mg la 100 ml) nu implica niciun risc pentru sanatate chiar si in cazul in care consumam zilnic cate opt cani de ceai. Din contra, ea amelioreaza capacitatile mentale si dispozitia in general. Deoarece continutul cafeinei in ceaiul negru nu este atat de mare in comparatie cu cel din cafea (de la 75 mg pana la 100 mg in 100 ml), consumul acestuia ajuta la hidratarea organismului.



Ceaiul verde sau elixirul vietii



In China si in Japonia ceaiul verde este considerat o bautura pe baza de plante cu numeroare proprietati curative. Timp de secole intregi, ceaiul verde este consumat si utilizat ca si medicament, in India, China, Japonia si alte parti ale Asiei. Chinezii il numesc "elixirul vietii". In Japonia, tara cu cei mai multi consumatori de ceai verde, speranta de viata este de 84,7 ani pentru femei si de 77,5 ani pentru barbati. Tot aici cazurile de cancer de colon sau de cancer de san sunt cel mai rar intalnite. La fel si bolile cardiovasculare, obezitatea si diabetul. Ceaiul vede este o bautura foarte sanatoasa! Aceasta bautura antica a fost creata de Mama Natura pentru a ajuta oamenii sa-si pastreze sanatatea si sa previna imbatranirea. Numeroase cercetari recente in toata lumea occidentala arata clar potentialul fantastic al beneficiilor ceaiului asupra sanatatii. In zilele noastre milioane de oameni in intreaga lume nu doar beau ceaiul verde, ci il si folosesc in cosmetice pentru proprietatile sale uimitoare. Exista doua mari descoperiri care explica aceasta preferinta a oamenilor pentru ceaiul verde: In primul rand legatura din ce in ce mai evidenta dintre oamenii fara cancer si consumul lor de ceai verde, precum si riscul scazut de a avea si alte afectiuni ale sanatatii. Si de asemenea, descoperirile stiintifice ale Doctorului Richard Beliveau. Exista din ce in ce mai multe dovezi stiintifice ce atesta faptul ca ceaiul verde protejeza impotriva cancerului. Galatul de epigalocatechina sau catechina EGCG are capacitatea de a bloca anumite mecanisme utilizate de celulele cancerigene si contribuie la imbunatatirea tesuturilor si la regenerarea acestora.



Ceaiul Oolong



Avantajele ceaiului oolong au fost cunoscute de generatii intregi ale Orientului, insa in Occident acesta a ajuns doar recent. Un mare numar al avantajelor ceaiului oolong sunt asemanatoare cu cele ale ceaiului verde. Desi gradul de oxidare este diferit de cel al ceaiului verde, ceaiul oolong este, cu toate acestea, una dintre cele mai sanatoase bauturi deoarece contine polifenoli (substante antioxidante) impotriva radicalilor liberi in organism. Ceaiul oolong are o importanta majora pentru sanatatea umana deoarece contribuie la reducerea acumularilor de colesterol in sange. Ajuta arderea grasimilor si poate fi folosit pentru diete. Previne afectiunile cardiace. De asemenea, acesta poate fi folosit si pentru tratarea tulburarilor digerstive. Ceaiul oolong poate favoriza longevitatea organismului prin stimularea functiilor corporale si intarirea sistemului imunitar. Previne osteoporoza prin intarirea sistemului osos. Si nu in ultimul rand, ceaiul oolong lupta impotriva cariilor dentale.



Ceaiul alb sau elixirul tineretii



Din punct de vedere al sanatatii, ceaiul alb contine mai putina cafeina decat alte ceaiuri (15 mg intr-o cana de ceai). La fel ca si ceaiul verde, ceaiul alb contine polifenoli, antioxidanti cu proprietati de a preveni anumite boli, precum si vitaminele C si E caror oamenii de stiinta le atribuie proprietatile de a actiona impotriva radicalilor liberi si a colesterolului. In urma cercetarilor efectuate in Marea Britanie, s-a dovedit ca ceaiul alb previne aparitia ridurilor, deci poate fi considerat astfel un elixir al tineretii. In urma cercetarilor s-a constatat ca ceaiul alb impiedica producerea enzimelor care altereaza colagenul. Astfel ridurile apar mult mai tarziu. In afara de aceasta, ceaiul alb contine si anumite substante capabile sa previna cancerul sau dezvoltarea bolilor precum poliartrita reumatoida. Desi fiecare dintre aceste tipuri de ceai au gusturi diferite, toate au in comun efectele benefice asupra organismului. In afara de capacitatile de imbunatatire a starii generale a organismului, ceaiul, oricare ar fi acesta, este un bun revigorant si nu se poate compara cu niciun suc acidulat!

 

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează