Imprimare
PDF

Ceaiul in cultura psychedelica

Datele istorice despre ceai indica faptul ca, aceasta bautura care provine din China, are peste 5000 de ani vechime.

Ceaiul a fost descoperit in 2737 I.C. de catre Imperatorul chinez Shen-Nun, care era considerat un vindecator divin, cand niste fruze de ceai au cazut din intamplare intr-un vas cu apa clocotita.

 

Cu toate acestea au fost nevoie de cateva mii de ani pentru ceai sa ajunga si in alte parti ale globului. Comerciantii portughezi au fost primii care au mentionat existenta ceaiului in Orient, insa primii care l-au au adus in Vest au fost olandezii, la inceputul anilor 1600, iar mai tarziu a devenit foarte popular in Franta.

Cei ce cunosc originile ceaiului stiu ca toate ceaiurile provin din aceeasi planta: Camelia Sinesis. Exista peste 3000 de soiuri de plante cultivate in zonele montane din intreaga lume.

Tipurile de ceai (negru, oolong sau ceaiul alb) depind de culoare, deoarece frunzele si mugurii de ceai sunt prelucrati diferit.

 

Tipuri de ceai

Ceaiul negru, cel mai popular, ofera un gust consistent si are o culoare rosiatica profunda, care rezulta dintr-un proces de fermentare amplu, si anume expunerea frunzelor zdrobite la aer pentru oxidarea si uscarea acestora pe deplin.

 

Ceaiul verde constituie 10% din productia mondiala de ceai si este o bautura usoare cu un aspect usor verzui. In procesul de prelucare a frunzelor de ceai verde nu are loc procesul de oxidare. Mai degraba frunzele sunt expuse la uscare.

 

Ceaiul Oolong este o combinatie dintre ceaiul negru si cel verde, care poate avea acelasi gust si aceeasi culoare. Recunoscut pentru aroma sa de fructe, ceaiul oolong este este supus unui proces de fermentare moderat, in care frunzele sunt prajite si dupa aceea uscate.

 

Ceaiul alb, cel mai rar tip de ceai, provine din frunzele culese inainte ca acestea sa se desfaca. Ceaiul alb are un gust delicat, usor, si o culoare deschisa. Cu o abordare minimalista a procesului de prelucrare, frunzele de ceai alb sunt pur si simplu aburite usor, dupa care sunt uscate, ceea ce le pastreaza in starea naturala.

 

Ceainariile sunt din ce in ce mai multe, iar ritualul ceaiului a inceput sa capete o amploare in cultura psy. Si acest lucru se intampla deoarece proprietatile ceaiului sunt foarte vaste. De la energizant (in cazul petrecerilor sau a festivalurilor) si pana la calmant (meditatie si mantre).

O locatie deosebita se afla in Cluj-Napoca, este vorba de ceainariea Samsara Teahouse & Chillout, despre care gasiti o scurta prezentare aici.

 


Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează