Imprimare
PDF

Arta psychedelica

Dintre toate formele artei, una a fost martora a schimbarilor de tendinte inca din antichitate. Aceste tendinte sunt unice fiecare in felul ei. In timp ce unele sunt destul de subtile, altele tind sa fie cat mai rebele. Arta psychedelica a fost o tendinta care a predominat destul de mult in cultura umana.

 

Caracteristicile distinctive ale artei psychedelice sunt imaginile viu colorate cu o tenta surealistica. Picturile psychedelice sunt inspirate din anumite experiente. In aceasta arta sunt folosite forme expresive, sclipitoare si foarte detaliate, ilustrand experientele psychedelice traite de artist. Desenele suprarealiste, modelele viu colorate si detaliate, au fost folosite pentru a descrie diverse scene.

Termenul de "pscychedelic" este folosit in relatie cu experienta traiata de o persoana intr-o anumita stare de spirit. In aceasta stare se ajunge cu ajutorul anumitor factori externi, ce cauzeaza halucinatii si pierderea starii de spirit actuale. Aceasta stare este atinsa de multe ori cu ajutorul drogurilor, despre care artisii cred ca ii ajuta sa creeza arta psychedelica. Muzica psychedelica este bazata pe acelasi principiu eronat. Droguri precum LSD, Psylocibina si Mescalina erau folosite de multi aritisti pentru a atinge "un nivel suprarealist" al mintii. Aceasta miscare in arta a fost urmata de multi artisit care abuzau de asemenea droguri destul de periculoase.

In 1960 arta psychedelica a avut o valoare deosebita. Diferite forme ale artei psychedelice s-au raspandit curand in toata lumea. Erau artisti care foloseau acest stil de arta pentru crearea posterelor anumitor formatii de rock. Acesti artisti foloseau elementele de baza ale artei psychedelice – punand culorile in contrast si elaborand forme detaliate. In anii 60' miscarea artei psychedelice a devenit curand o parte a contraculturii anilor 1960. Aceasta contracultura a fost despre oamenii care defineau normele traditionale ale societatii. Psychedelia a devenit in curand o trasatura distinctiva a artei anilor 60'. Acest termen era folosit pentru a descrie nu doar arta, ci si muzica sau moda. Acest termen a fost asociat si cu cultura hippy in 1960.

Aceasta arta a fost folosita in curand ca si fundal pentru copertile albumelor diferilor muzicieni. Agentiile de publicitate au prins aceasta miscare incepand sa foloseasca elementele psychedelice de baza pentru a-si promova produsele. Culorile tipatoare si formele abstracte erau considerate adecvate pentru ambalarea diferitor produse.

Astazi, arta psychedelica sufera diferite schimbari. Anumite performante tehnice au facut ca aceasta arta sa poata fi experimentata in diferite directii. Designul psychedelic este folosit pentru copertile albumelor de muzica trance. Exista multe fabrici care s-au concentrat pe consumatorii ce iubesc sa poarte tricouri cu imprimeuri psychedelice. Designerii grafici folosesc elementele de baza ale artei psychedelice pentru a crea forme 2 sau 3-dimensionale fara a consuma droguri.

In zilele noastre arta psychedelica a creat o nisa printre admiratorii diferitor stiluri de arta. Aceasta arta are farmecul ei, care iti transpune imaginatia dintr-o lume reala in una abstracta...

 

 

Comentarii  

 
0 #1 Ovidiu Bran 21-03-2011 09:06
foarte interesant
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează